Vihreää twistiä IT-talon arjessa

Netumilla vastuullisuus on tärkeässä roolissa. Ympäristö on yksi vastuullisuutemme viidestä pääteemasta ja ympäristönäkökulmiin on syksyn aikana panostettu WWF Green Office -sertifioinnin muodossa.  

 

Ympäristövivahde päivittäisessä työssä 

Netumilla on ollut kattava ympäristöohjelma jo pidempään, ja sitä on vaalittu ja ylläpidetty osana laajempaa vastuullisuusohjelmaa. Kuluvan vuoden kesällä päätimme pörssilistautumisen jälkeen ottaa loikan eteenpäin liittymällä WWF Green Office -verkostoon. Olisihan se hienoa, että ulkopuolinen taho arvioisi toimintaa omien silmiemme ohella ja toisaalta tarjoaisi uusia ajatuksia ja näkemyksiä.  

Äkkiseltään voisi ajatella, että ympäristön ja IT-talon päivittäinen kosketuspinta on suhteellisen ohut. Kuinka sovelluksen lähdekoodi tai konsultin tarinat nivoutuvat osaksi ympäristöä? Monellakin tavalla. Muutamia esimerkkejä mainitakseni: näytöt eivät turhaan loimota pimeässä energiaa ahmimassa (hämärässä viihtyvät devaajat ovat toki poikkeus), konsultti saattaa pelmahtaa palaveriin polkupyörällä tai ratikalla, eri jätelajeille on jämpti sijoituspaikka ja jokaisen laitteen elinkaari on hallittu ja kestävä. Ympäristö kiittää niin pienistä kuin suurista asioista, myös IT-alan osalta. 

Vihreää vastuunottoa 

Syksyisten lehtien varistessa maahan aloimme työstää konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä Green Office -sertifikaatti toiveenamme. Tekeminen haluttiin Netum-tapaan pitää mahdollisimman lähellä arkea ja päivittäistyötä. Johto tukee, mutta ei sanele - jokaisella kiinnostuneella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa tittelistä riippumatta. Ensimmäisiä toimenpiteitä käynnistettiin jo kehitysprojektin aikana, ja samalla olemme löytäneet monia parannuskohteita. Eivät ympäristöasiat aiemminkaan olleet huonolla tolalla, mutta sopivalla kunnianhimolla voimme parantaa niitä entisestään.  

Tarkemmin pohdittuna ympäristöasioissa on paljon yhtäläisyyksiä hyvään IT-projektiin: onnistunutta lopputulosta voi aina jatkokehittää ja toisaalta speksaaminen on yhtä tärkeätä kuin konkreettinen toteutustyö. Parhaimmillaan ympäristönäkökulmien huomiointi on huomaamatonta ja sulautuu osaksi arkea: samaan tapaan kuin käyttäjäystävällistä nettisivustoa on mukava käyttää ilman manauksia. Tähän pyrittiin myös syksyn aikana tehdyssä työssä - päivitetystä ympäristöohjelmasta ei haluttu tehdä pakkopullaa, vaan saumaton osa arkea jokaiselle asiantuntijallemme. 

Yliopistonkadun toimipisteemme sai WWF Green Office -sertifikaatin perjantaina 17.12.2021. Huisia! Emmekä me Netumilla todellakaan tähän tyydy, vaan sertifiointityö jatkuu ensi vuoden aikana. 

 

Kirjoittaja Ville Viljanen huolehtii Netumilla projektien etenemisestä ja silloin tällöin tuijottaa koodirivejä - joskus myös energiaa säästäen hämärässä. 

Tutustu Netumin vastuullisuusohjelmaan