Kesätöistä lentävä lähtö IT-alalle

Syksyn edetessä palaamme muistelemaan hieman mennyttä kesää. Toukokuussa Netumilla aloitti kymmenen uutta kesätyöntekijää eri liiketoimintayksiköissä. Saimme vahvistukseksemme nuoria osaajia muun muassa sovelluskehityksen, pilvialustojen, integraatioiden, testauksen, data- ja analytiikkatehtävien, järjestelmäylläpidon sekä sisäisen IT:n pariin. Osa heistä jatkoi kesän loputtua töitä Netumilla joko täysipäiväisesti tai osa-aikaisesti. Kyselimme syksyn tultua kesätyöntekijöidemme kuulumisia ja mietteitä kesästä Netumilla.

Oppia integraatioista ja koodaamisesta

Turun yliopistossa tietotekniikkaa opiskelevalle Topias Kinnuselle Netum oli yrityksenä jo entuudestaan tuttu muun muassa Netumilla työskentelevien kavereiden sekä Turussa järjestetyn yritysvierailun kautta. Topias työskenteli kesän integraatiotiimissä ja jatkoi kesän loputtua töitä opintojen ohella osa-aikaisena samoissa tehtävissä. Kesän harjoittelun aikana hän pääsi muun muassa tekemään integraatioihin liittyvää tutkimustyötä sekä kehittämään dokumentaatioita. Topias koki työn sisällön mielenkiintoiseksi ja oppia kertyi esimerkiksi erilaisista integraatioalustoista. Topiakselle työ integraatiotiimissä on ollut mieluisaa ja kiikarissa onkin valmistumisen lisäksi töiden jatkuminen alan tehtävissä.

Keväällä TAMK:ista tietotekniikan insinööriksi valmistuneen Laura Tiihosen kesä kului Netumin digipalveluissa sisäisen kehitysprojektin parissa. Kesätöiden loputtua hän jatkoi Netumilla vakituisessa työssä testausasiantuntijana. Kesällä Lauran työ sisälsi koodaamista ja käyttöliittymäsuunnittelua, johon hänellä on myös kiinnostusta. Netumiin hän tutustui koulun opiskelijayhteistyön kautta. ”Olen meidän koulussa tietotekniikan ainekerhon hallituksessa ja Netum on meidän yhteistyökumppani. Sitä kautta olen ollut Netumiin yhteydessä ja täällä oli myös paljon kavereita valmiiksi töissä, niin niiltä olen kuullut paljon hyvää”, Laura kertoo. Kesän aikana Laura syvensi osaamistaan koodauksen parissa ja siinä hän haluaisi kehittyä myös jatkossa. Lisäksi häntä kiinnostaa tietokantoihin perehtyminen.

Green Design urasuunnitelmien inspiraationa

Junior designerina UX-suunnittelun parissa kesän työskennellyt ja syksyllä Netumilla osa-aikaisena jatkanut Minnaleena Jaakkola viimeistelee parhaillaan tietojenkäsittelytieteen kandiaan Tampereen yliopistossa. Hänen työnsä Netumilla on sisältänyt mm. vastuullisemman UX- ja UI-suunnittelun tutkimista ja kehittämistä. Netumin blogin lukijoille Minnaleena saattaa olla tuttu kasvo, sillä hän on kirjoittanut myös suosittua Green Design -blogisarjaa. Kesän aikana Minnaleena pääsi itse vaikuttamaan työtehtäviinsä ja hän päätyikin luomaan Netumille Green Design -oppaan, joka sisältää konkreettisia keinoja digipalvelujen vastuullisempaan suunnitteluun. Green Design on osa Netumin laajempaa vastuullisuusohjelmaa, johon kuuluvat myös ympäristöystävällisen ohjelmistokehityksen Green Coding -käytännöt. Koska Minnaleenan työtehtävät osuivat sekä palvelumuotoilun, että tietojenkäsittelytieteen osaamisalueille, pääsi hän hyödyntämään myös aiemmin suoritetusta muotoilijan tutkinnosta hankittua osaamista.

Tällä hetkellä Minnaleena muun muassa työstää Green Design -koulutusmateriaaleja myynnin henkilöstölle ja jatkokehittää Design-tiimille sopivia vastuullisuuden työkaluja. Kehitystyö Green Designin parissa jatkuu edelleen ja onpa blogisarjalle suunniteltu jatkoakin. Projekti on ollut todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Olen oppinut valtavasti vastuullisesta kehittämisestä sekä sen käytänteiden soveltamisesta suuren yrityksen tarpeisiin. Kesätyön myötä päädyin vaihtamaan kandityöni aihetta ja Green Designista tulee luultavasti oleellinen osa urakehitystäni”, Minnaleena pohtii. Tulevaisuudessa siintävät myös töiden ohessa suoritettavat jatko-opinnot Human & Technology Interaction -maisteriohjelmassa.

Netumin auttamisen kulttuuri kerää kiitosta kesätyöntekijöiltä

Netumin yksi arvoista on auttaminen ja netumilaiseen dna:han syvälle juurtunut auttamisen kulttuuri tekikin vaikutuksen myös kesätyöntekijöhin. Kesätyöntekijät kokivat saavansa aina apua ja tukea niin pienien kuin suurempienkin haasteiden keskellä. Uraansa usein vasta aloittelevilla kesäharjoittelijoilla kehittymisen vauhti on aluksi hurja. Netumilla kesätyöntekijöiden ei odotetakkaan olevan jo valmiiksi alansa ammattilaisia, vaan kasvulle ja kehitykselle annetaan tilaa.

Etenkin esihenkilöt saivat kesätyöläisiltä kiitosta. ”Aina kun on ollut pientä hätää tai muuta niin on saanut tukea ja apua. Pomoni on kyllä ollut erinomainen mielestäni siinä varsinkin, että hän tukee ja ohjeistaa”, kertoo Topias Kinnunen. Myös Laura Tiihonen on kokenut tyytyväisyyttä esihenkilönsä toimintaan: ”Esihenkilöni yllätti tosi positiivisesti. Tuntuu, että hän todella välittää työntekijöistä.

Kesätyöntekijät kokivat mieluisaksi myös rennon työkulttuurin, työn merkityksellisyyden ja arvostuksen kollegoiden välillä. ”Netumilla parasta on ollut varmaankin työtehtävien merkityksellisyys ja kokemani arvostus. Ei tunnu puuduttavalta tulla töihin, kun tiedän että saan oppia jotain uutta ja löytää tapoja soveltaa niitä parhaaksi näkemälläni tavalla. Koen, että osaamistani arvostetaan ja saan ääneni kuuluviin”, Minnaleena Jaakkola summaa.

Kiinnostaisiko kesätyö Netumilla? Haemme uusia harjoittelijoita jälleen tammikuussa 2024. Ota Netumin somekanavat seurantaan, niin saat tiedon avautuvista kesätyöpaikoista ensimmäisten joukossa!