Data-asiantuntijaksi Netumin data-akatemian kautta

Kesäkuussa saimme ilon toivottaa tervetulleeksi Netumin data-akatemialaiset. Data-akatemia tarjosi mahdollisuuden syventyä datakoukeroihin asiantuntijoidemme sekä kumppanimme Eduhousen tarjoamien koulutusten avulla. Ohjelmaan haettiin osaajia, jotka ovat saaneet jo jonkinlaisen kosketuksen datamaailmaan, mutta halusivat kasvattaa osaamistaan uudelle tasolle. Koulutusten ja akatemian tavoitteena oli tarjota osallistujille tarvittavat työkalut data-asiantuntijan roolissa toimimiseen sekä mahdollistaa sujuva siirtymä Netumin asiakasprojekteihin. Tätä tuettiin esimerkiksi alan arvostettuja sertifikaatteja suorittamalla. Miten data-akatemialaisillamme on tähän asti sujunut, ja mikä sai heidät lähtemään mukaan?

Nopea kehitys ja toimiva kokonaisuus 

Sote-alalta datan pyörteisiin hypännyt Anna-Liisa Junolainen on opiskellut tuotantotaloutta Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja kipinä data-analytiikkaan syttyi jo opintojen aikana. Erityisesti sote-alan osaamisen sekä IT:n yhdistäminen kiehtoo. Anna-Liisa kiinnostuikin Netumin tarjoamasta ammatillisesta jatkumosta erityisesti julkisen sektorin hankkeiden parissa.

”Data-akatemia tarjosi mielekkään vaihtoehdon omalle tilanteelle. Kun vielä ei ollut niin paljon kokemusta, näin sertifikaatit hyödyllisenä ja data-akatemia tarjosi hyvän väylän päästä myös projekteihin kiinni”, Anna-Liisa toteaa. Tehtävänkuvaa Data-akatemiaan valituille hahmoteltiin jo haastatteluvaiheessa. Anna-Liisaa kiinnosti erityisesti Power BI-raportointi ja tämän vuoksi hän tulikin valituksi Netumin raportoinnin ja visualisoinnin tiimiin. ”Power BI-raportoinnista on tullut suurimmat opit ja on vastannut omia odotuksia. Ollut jopa niin mielenkiintoista, että se ei ole edes tuntunut työltä. Lisäksi projektityöskentelystä on tullut vieläkin enemmän oppeja.”

Anna-Liisa Junolainen

Data-akatemiassa avainasemassa oli tasapainon löytäminen opiskelun ja käytännön oppimisen välillä. Anna-Liisan mukaan tämä on onnistunut Netumilla loistavasti: ”Data-akatemiassa annettiin aikaa opiskelulle ja nimettiin Netumin sisältä oma mentori. Pikkuhiljaa projekteihin työllistäminen onnistui hyvin ja tällä hetkellä toiminkin tiiviisti projekteissa. Kehitys on ollut todella nopeaa.” Data-akatemialaisten koulutusjakso tarjosikin loistavan kiihdytyskaistan data-asiantuntijan rooliin.

Netumilla osaamista arvostetaan 

Olli-Pekka Pettersson huomasi keväällä Data-akatemian mainoksen ja sattumalta myös hänen hyvä ystävänsä oli talossa töissä. Kokemuksia kyseltyään hän päätti jättää hakemuksen. Aivan nollista Data-akatemia ei Olli-Pekallakaan alkanut, sillä työhistoriaa löytyi jo parin vuoden ajalta erityisesti AWS-pilven parista. Lisäksi loppusuoralla olevat tietojohtamisen opinnot tukivat data-asiantuntijana toimimista.

Mikä Data-akatemiassa erityisesti herätti mielenkiintoa? ”Halusin päästä oppimaan lisää ja tarjolla oleva kokonaisuus kiinnosti. ETL-putkiin, tietovarastoihin ja Power Platformiin olin hiukan päässyt jo historiassa tutustumaan”, Olli-Pekka kertoo. Data-akatemialaiset pääsevät ensimmäisestä päivästä alkaen osaksi vakituisia tiimejä. Tarkoituksena oli mahdollistaa sujuva siirtymä asiakasprojekteihin.

Olli-Pekka Pettersson

”Parasta tähän asti on ollut, että tarjotaan aikaa osaamisen kehittämiselle, mutta pääsin myös projekteihin jo yllättävän alkuvaiheessa. Osaamistani on myös arvostettu, vaikka kokemusta ei vielä olekaan niin paljoa. Hyvänä esimerkkinä Power Apps, jota olen paljon opiskellut. Tällä viikolla olen menossa Netumin pilvikerhoon opettamaan muita aiheesta ”, Olli-Pekka kertoo. Netumilla ei katsota sokeasti kokemusvuosiin, vaan kaikkia kannustetaan aktiivisesti osaamisen jakamiseen esimerkiksi erilaisten kerhojen ja tietoiskujen kautta.

Tiimityön toimivuus ja auttamisen kulttuuri niittävät kiitosta myös data-akatemialaisten keskuudessa. Erityisesti tekninen osaaminen on ottanut suuria harppauksia ja erilaiset demot sekä koulutuskumppanin tuki toivat hyvän lisän oman tiimin kanssa tekemiselle. ”Data-akatemiaa suosittelen erityisesti henkilöille, joilla on oma-aloitteisuutta opiskella ja mielenkiinto hyvällä tasolla”, Olli-Pekka summaa.