Datalähtöinen liiketoiminta

Vaikka taloudessa on alavirettä ja suhdannenäkymät ovat mollivoittoisia, on nyt hyvä hetki panostaa tulevaisuuden kilpailukyvyn kehittämiseen. Liiketoiminta on nykyisin vahvasti sidoksissa dataan, ja sen tehokas hyödyntäminen tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja voi olla ratkaisevaa menestymisen kannalta.

Lähes jokaisessa yrityksessä kerätään dataa, joko omista prosesseista tai asiakkaille toimitetusta tuotteista, mutta sen tehokas hyödyntäminen liiketoiminnassa on vielä perin harvinaista. Toimitusjohtajat kyselevät kollegoiltaan kerättyjen teratavujen määrää ja vertailevat niitä kuin hiihtokilometrejä. Kannattavaan datalähtöiseen liiketoimintaan tästä on vielä pitkä matka. Tutkimuksen mukaan analytiikan hyödyntäminen on puutteellista yli puolella yrityksistä ja vain alle kolmanneksella on datan ja tiedolla johtamisen hallintamalli 1).

Liiketoimintalähtöisyys ohjaa kehitystä

Datalähtöisen liiketoiminnan peruskiviä ovat liiketoimintalähtöisyys, modernit data-alustat ja datan hallinta sekä ihmiset ja organisaatio. Katse on syytä ensin suunnata liiketoimintaa hyödyttävään tietoon. On selvitettävä, millaista dataa kannattaa kerätä, mikä tieto tuo asiakkaalle lisäarvoa, josta ollaan valmiita maksamaan, sekä millainen tieto edistää oman organisaation toiminnan kehittämistä. Asiakkaiden liiketoiminta ja liiketoimintaprosessit on ymmärrettävä syvällisesti, jotta voidaan tuottaa lisäarvoa. Sen tutkimiseen ja analysointiin on syytä paneutua huolellisesti.

Teknologia palvelemaan liiketoimintaa

Datalähtöisen liiketoiminnan toinen peruskivi on moderni data-alusta ja datan hallintaratkaisut, jotka mahdollistavat datan keräämisen, analysoinnin ja hyödyntämisen tehokkaasti, kestävästi ja turvallisesti. Kehittämisen luonne on pidettävä hyvin iteratiivisena sekä liiketoiminnan että teknisen ratkaisun osalta. Kehittäminen on jatkuvaa: muutos–kokeilu–vaikutusten arviointi–muutos. Nopeat kokeilut ja joustavasti laajennettavissa oleva tietovarastoarkkitehtuuri, Data Vault 2.0, mahdollistaa ketterän kehittämisen sekä tuo tuottavuusloikan tietovaraston kehittämiseen.

Koko organisaatio mukaan

Kolmas keskeinen peruskivi on datalähtöistä liiketoimintaa tukeva organisaatio. On koko organisaation yhteinen asia muuttaa data asiakasta hyödyttäväksi arvoksi ja kannattavaksi liiketoiminnaksi. Datalähtöisten liiketoimintamallien ja ansaintalogiikkojen kehittäminen sekä datalähtöistä liiketoimintaa tukeva kulttuurimuutos on välttämätöntä. Työn tekemisen mallit ja tehtävät muuttuvat. Tarvitaan uutta osaamista etenkin asiakasrajapinnassa työskenteleville. Organisaatio on viritettävä uuteen malliin, kun data on strateginen osa liiketoimintaa.

Selkeyttä ja suuntaa digitalisaation edistämiseen

Netumin asiantuntijoiden avulla pääset liikkeelle digitalisaatioasioissa. Konsultointipalveluiltamme saat selkeyttä ja suuntaa digitalisaation valmiuksien ja varantojen edistämiseen sekä liiketoimintamuutosten toteuttamiseen teknologian avulla – ihmistä unohtamatta. Viisain tapa rakentaa kestäviä IT-ratkaisuja on kehittää uusia toteutuksia huomioiden olemassa olevat ratkaisut. Näin digimuutos etenee sujuvammin, kustannustehokkaammin ja saadut ratkaisut kestävät aikaa. Lopputuloksena näet yrityksesi nykytilanteen ja kehityspolun selkeästi, tiedät mikä on tavoitteenne ja saat järkevät työkalut sinne pääsemiseksi.

1) Gartner, Over 100 Data and Analytics Predictions Through 2025 - ID G00744238

 


Jyrki Poikkimäki,
Johdon konsultti
jyrki.poikkimaki@netum.fi

Haluatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä!