Yllätyin henkilöstömme vastuullisista valinnoista

Netumin uusi työvälinetori osoitti IT- ja turvallisuusjohtaja Kimmo Koivistolle, että henkilöstö haluaa toteuttaa ympäristövastuuta työpaikalla. Käytettyjen laitteiden tori tuo lisäksi järjestystä ja läpinäkyvyyttä laitteiden elinkaaren hallintaan.

Vastuullisuuteen ei aina tarvitse pakottaa. Tämän olen hiljattain oivaltanut, kun Netum on ottanut käyttöönsä työvälinetorin, jossa käytöstä vapautuneet puhelimet, läppärit, työasemat ja muut IT-tavarat etsivät uutta käyttäjää.

Koska meitä netumilaisia on jo monisatapäinen joukko, on myös työvälineitä runsaasti kierrossa. Työssä tulee vastaan tilanteita, joissa henkilö vaihtaa projektia, eikä esimerkiksi hänen kannettava tietokoneensa vastaa uuden projektin vaatimuksia – vaikka olisikin vain puoli vuotta vanha.

Työvälinetorissa netumilaiset näkevät parilla klikkauksella, mitä käytettyjä laitteita on talossa tarjolla. Torin käyttö on täysin vapaaehtoista ja päätösvalta tarvittavista IT-laitteista on aina työntekijällä. Jos hän tarvitsee uuden tietokoneen, hän sen myös saa. Siksi olenkin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka moni meistä valitsee mieluummin käytetyn.

Käytetyn suosio kasvaa

Jo aiemminkin käytetyt laitteet ovat kiertäneet työntekijöiden niin halutessa, mutta konkreettinen työkalu kierrätykseen lanseerattiin syksyllä 2023. Tämä helppokäyttöinen, vastuullisiin valintoihin kannustava markkinapaikka on osoittautunut hitiksi. Viime kvartaalilla jo kymmenen prosenttia puhelimista otettiin käyttöön työvälinetorin kautta. Kannettavista tietokoneista tulokset olivat vielä rohkaisevampia: jopa kolmannes työntekijöistämme halusi läppärin käytettynä uuden sijaan.

Työvälinetorin tavoitteena on kannustaa konkreettisiin vastuullisuustekoihin kierrättämällä kaikki kierrätettävissä olevat IT-laitteet. Haluamme kuitenkin pitää kiinni vapaaehtoisuudesta, sillä asiantuntijoiden työvälinetarpeet eroavat merkittävästi roolista riippuen: sovelluskehittäjä voi vain harvoin joustaa tietokoneen tehoissa, kun taas hallinnon asiantuntija ei välttämättä saa maksimoitua tehokkuuttaan, vaikka tietokone olisi markkinoiden uusin. Ilokseni olen huomannut, että ihmiset kyllä itse tietävät, mitä he tarvitsevat. He myös aidosti haluavat valita vastuullisesti. Pelkästään työvälinetorin olemassaolo havahduttaa siihen tosiasiaan, että jostakin laitteet tulevat ja johonkin ne päätyvät käytön jälkeen.

Elinkaaret läpinäkyviksi

Vastuullisuus on paitsi ympäristöystävällistä, myös hyödyllistä. Työvälinetorin ansiosta olemme saaneet järjestystä laitteidemme elinkaaren hallintaan, kun ne ovat avoimesti esillä torissa. Tiedämme jo ennen kesätyöntekijöiden tuloa, paljonko työasemia on tyhjäkäynnillä heitä varten.

Uusien laitteiden hankinnoissa kannustamme valitsemaan vastuullisuussertifioituja tuotteita. Lisäksi, vaikka jokin työväline olisi nimellisesti tullut elinkaarensa loppuun, saa netumilainen halutessaan jatkaa sen käyttöä, jottei hyvin toimivaa tuotetta vaihdeta turhaan uuteen.

Kaikenlainen muukin tavara kiertää Netumilla. Slackin kierrätyskanavalla Netum tarjoaa käytettyjä toimistokalusteita niille, jotka tarvitsevat vaikkapa mökille työtuolia tai kotitoimistolle työpöytää. Myös elinkaarensa päähän tulleet IT-välineet kelpaavat aina jollekin kotikäyttöön. Työntekijät saavat välittää kanavalla myös henkilökohtaisia tavaroitaan, ja näin vanhat lastenrattaat ja nojatuolit vaihtavat omistajaa nopeasti.

Ennen kuin on pakko 

EU:n lainsäädäntö velvoittaa kohta pörssiyhtiöt vastuullisuusraportointiin, ja hiljalleen yritysvastuun yhä laajempi toteuttaminen tulee ajankohtaiseksi kaikille EU:ssa toimiville yrityksille. Me Netumilla olemme halunneet viedä etunojassa kaikki mahdolliset vastuullisuusteot käytäntöön. Työvälinetori on pieni ja yksinkertainen esimerkki vastuullisuuteen kannustamisesta.

Meidän kohdallamme vastuullisiin valintoihin ei hämmästyksekseni tarvitse sen suuremmin rohkaista: riittää, että annamme konkreettisen työkalun parempien valintojen tekemiseksi.

 

Kimmo Koivisto,
IT- ja turvallisuusjohtaja
kimmo.koivisto@netum.fi