Blogi: Jotta voi luoda uutta, pitää ymmärtää vanhaa

Netumin toiminnassa vahvana teemana on rakentaminen olemassaolevan päälle. Me uskomme siihen, että maailmaa rakennetaan pala kerrallaan, rakentamalla aikaisemmin tehtyjen ratkaisujen päälle. Haluamme erottua muista sillä, että kerromme reilusti olevamme Legacy to Digi -yritys. Eli rakennamme mielellämme ratkaisuja niin, että taustalla toimivat ns. legacy-sovellukset, joiden voimaa hyödynnetään rakennettaessa uusia ratkaisuja.

Uusien ratkaisujen rakentaminen kysyy työvoimaa, jonka saatavuudesta on paljon viime aikoina puhuttu. Puhutaan koodaajapulasta ja osaajapulasta. Netum on onneksi houkutellut osaajia aika mukavasti, ja meillä onkin aloittanut kokoomme nähden paljon uutta väkeä viimeisen vuoden aikana. Me pyrimme hakemaan työntekijöitä, joilla on intoa uusien ratkaisujen rakentamiseen ja samalla myös malttia ylläpitää ja hyödyntää vanhaa. Tuntuu siltä, että tämä asenne herättää kiinnostusta myös työnhakijoissa, ja usein meitä lähestytäänkin kysymyksellä: mitä mielestänne on legacy to digi?

Sanalle legacy löytyy suoria käännöksiä, kuten: perintö, perinne, testamenttilahjoitus. Joku käyttää sitä myös hieman halventavasti merkityksessä vanhentunut. Silloin, kun itse opiskelin ensimmäistä kertaa ICT-alaa (silloinen ATK), Cobol-sovellukset olivat legacya. Joskus ajateltiin, että erilaiset sovelluskehittimet korvaavat kaiken suunnittelun ja ohjelmoinnin ihan tuota pikaa. Ei tainnut kuitenkaan ihan niin tapahtua.

Aikoinaan teknisesti osaavat yritykset osasivat rakentaa graafisia käyttöliittymiä uusilla ohjelmointi- ja kuvauskielillä. Tuli olio-ohjelmointi, C++ ja Java. Jotkut kollegat vähän parjasivatkin vanhaa teknologiaa, mutta siitä huoimatta suuri osa maailman liiketoiminnasta pyöri näiden legacy -sovellusten päällä. Eräs määritelmä legacylle onkin: se osa järjestelmästä, joka toimii.

Ohjelmistoala on kehittynyt huimasti, mutta legacy-järjestelmien osalta tilanne ei ole oleellisesti muuttunut. Edelleen meillä on hyvin toimivia legacy-järjestelmiä, joiden käyttäminen on tehokasta, ja toisaalta uudet teknologiat tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia uuden kehittämiseen. Legacy-järjestelmien kehittämiseen ja ylläpitoon on tyypillisesti hyvin kehittyneet menetelmät ja toimintatavat, kun taas uuden teknologian kanssa halutaan edetä kokeilevammin. Näiden kahden ajatusmallin yhdistäminen on haaste, johon haluamme vastata. Jos koet haasteen omaksesi, katsopa avoinna olevia työpaikkoja sivulta: https://www.netum.fi/tyopaikat/

 

Juha-Pekka Leskinen, konsultointijohtaja Netum Oy