Netumilainen kehittyy työssään monipuolisesti: 6 % työajasta oman osaamisen kehittämiseen on noin 12 päivää vuodessa

Netumilla voit käyttää 6 % työajastasi oman osaamisen kehittämiseen - kuulostaako laimealta kosiskelulta? Mietitäänpä tarkemmin. Kuusi prosenttia työajasta tarkoittaa työpäivää kuukaudessa ja rapiat päälle. Olen ollut Netumin palkkalistoilla tammikuusta 2020, ja huomannut että lyhyessäkin ajassa pystyy kouluttautumaan yllättävän laajasti.

Tässä blogissa kerron muutamia esimerkkejä siitä, miten olen ehtinyt jo lyhyessä ajassa oppia uutta Netumilaisena.

Odottamaton lipputarjous vei TechDays-messuille ja koodaushaasteen äärelle

”Petteri, lähdetkö messuille? Minulle tuli lipputarjous sähköpostiin. Jyrki ei pääse, niin ajattelin sinua”, ehdottaa työpisteelleni pyyhältänyt esimies.

Olen siis toisella sijalla, ja messuohjelma näyttää kieltämättä lupaavalta. Illanviettoakin olisi luvassa, tosin mainos ei varsinaisesti houkuttele, sillä kuvituksena on ”Windows 95-mies”: Windows-vermeisiin puettu DJ, joka esittelee itseään edestä ja takaa. Tarjolla on pitkää karvaista säärtä ja ahtaat farkkushortsit, joiden sepalus on tarkoituksella auki. Kaikki kangasmateriaali ei mahdu punttien sisäpuolelle — minun mittareillani ilmestys ei ole herkkupala.

”Sori, en pääse. Katsastus on juuri silloin”, estelen. Esimies osoittautuu sinnikkäämmäksi kuin odotin: ”Pystyyhän sen siirtämään!”

Niinpä löydän itseni Messukeskuksen hotellista maaliskuisena aamupäivänä. Tilat ovat siistit ja viihtyisät, henkilökunta ystävällistä ja joustavaa. Saan ylellisyyttä ja miniloman keskelle koodarin arkea.

Messukeskuksen hotelli.

Koodaa c#-kielellä ohjelma, joka muuntaa roomalaisia numeroita kymmenjärjestelmän luvuiksi. Tehtävään saa käyttää aikaa max. kaksi tuntia.

Kuinka sitten insinöörimies vietti aikansa pääkaupungin yössä, kun tilaisuus irtiottoon tarjoutui? No hänpä osallistui messuilla saamaansa koodaushaasteeseen ja askarteli sitä yhteentoista asti, minkä jälkeen nukahti tyytyväisenä. Olihan palkintona osallistumisesta sentään komea legopaketti!

Koodauspalkinto valmiiksi koottuna.

Koodauspalkinto valmiiksi koottuna

Messuilla tulivat tutuksi myös uudistuvat Microsoft-sertifikaatit

TechDays-päivillä sain kuulla Microsoftin uudistuvista sertifioinneista, jotka ovat muuttumassa roolipohjaisiksi. Osa vanhan opintosuunnitelman mukaisista tutkinnoista on suoritettava vuoden 2020 aikana. Samalla markkinoille ilmestyy ajantasaisia sertifikaatteja. Tekniikka muuttuu nopeaan tahtiin—niin myös tutkinnot.

Tutkiskelin sertifikaattivalikoimaa ja listasin alle kolme roolia, jotka parhaiten tukevat kehittymistä nykyisessä tehtävässäni. Osaaminen syvenee sopivasti ilman, että uusia asioita on liikaa. Aluksi tavoitteenani on opiskella puuttuvia taitoja itsenäisesti, mutta syksymmällä Netum on tarjoamassa myös aiheeseen liittyviä kursseja. Mikäli ennätän opiskelemaan itseni tutkintovalmiuteen ennen sitä, niin työnantaja on luvannut kustantaa kokeen.

Sertifioitu rooli Vaativuus Roolin avainsanat
Developer Associate ** Ohjelmistokehitys pilvessä
Administrator Associate ** Pilvipalvelujen hallinnointi
Devops Engineer Expert *** Pilviasiantuntija. Prosessien automatisointi. CI/CD.

Microsoft-portaalissa saa opiskella itsenäisesti hiekkalaatikossa

Itseopiskeluun sopii hyvin Microsoftin portaali, jossa oppimateriaali on jaoteltu opintopoluiksi, jotka vuorostaan on jaettu oppitunnin kokoisiksi moduuleiksi. Kunkin moduulin yhteydessä on harjoitustehtäviin varattu hiekkalaatikko, jossa on rajattu pääsy aitoa pilviympäristöä vastaaviin toimintoihin.

Epäilen, että oppimisportaali ei ihan sellaisenaan riitä tutkinnon läpäisemiseen. Itse asiassa sertifioinnin esivaatimuksissakin mainitaan, että tutkinnosta riippuen vaaditaan myös työkokemusta muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen.

AZ-204 Developer Associate -sertifikaatin tutkintovaatimukset.
AZ-204 Developer Associate -sertifikaatin tutkintovaatimukset.

Hahmottelin ylle Developer Associate -tutkinnon vaatimuksia. Soikion koko kuvaa osa-alueen painotusta koekysymyksissä. Tutkinto on keskivaikea. Otan sen ensimmäiseksi tavoitteekseni ja etenen sen jälkeen kohti DevOps Engineer Expert -tasoa. Palaan aiheeseen myöhemmin uudessa blogikirjoituksessa, kunhan ensimmäinen tutkinto on takana.

Koodin lisäksi tarjolla on myös ensiaputaitoja ja kirjoitusoppia

Kun työpaikan Slack-kanavalla kyseltiin halukkaita hätäensiapukurssille, koska Tampereen toimistolla ensiaputaitoisia ei ole riittävästi, nostin käden pystyyn. Asiaan palattiin parin viikon päästä: ”Kurssita itsellesi hätäensiapu. Tahti vapaa, mutta mieluusti jo kesän aikana.”

Olen aiemmin suorittanut ensiapukursseja kakkostasolle asti, mutta pätevyyteni on päässyt vanhentumaan. Tuntui luontevalta uusia samalla kerralla koko EA1-kurssi. Ehdotin, että suoritan teoriaosuuden omalla ajalla ja käytännön osuuden työajalla, ja niin myös sovittiin.

Ensiapukortti

Kurssilla mieleeni palautui unohtuneita asioita ja samalla muutama oppi loksahti aivosopukoissa paremmin paikoilleen. Taitojen testaaminen todellisia tilanteita muistuttavissa harjoituksissa on avartavaa, sillä jo pienenkin paineen alla voi mennä hetkeksi lukkoon ja toimia hölmösti. Virheistä oppii paljon ja ajatusratojen prosessointi jatkuu vielä pitkään kurssin jälkeenkin. Tieto siitä, että tositilanteessa osaamisesta on todellista hyötyä, tuntuu hyvältä ja antaa itsevarmuutta.

Blogikirjoittajaksikaan ei tarvitse alkaa kylmiltään. Netum tarjosi halukkaille valmennuskurssin, jossa minulle selvisi, että bloggauskin on tekniikkalaji. Hyvä vakiomuotoinen prosessi blogin laatimiseksi säästää päänvaivaa, muttei silti estä persoonallista otetta ja luovuuden käyttöä. Kurssin lisäksi kirjoittajan tueksi annettiin henkilökohtaista sparrausta.

Netum tukee työntekijöidensä kehittymistä, joskus yllättävissäkin aiheissa

Jatkuva kouluttautuminen on IT-alalla pakollista oman paitsi asiakashyödyn, niin myös oman kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. On helpottavaa, että työnantaja antaa tukea kehittymiseen. Tuntuu myös hyvältä, että henkilökohtaiset toiveet ja taipumukset otetaan huomioon.

Oppimismahdollisuuksien monipuolisuus virkistää.

Petteri VainioKiinnostaako Netum työnantajana sinuakin? Vilkaise millaiselle osaajalle on juuri nyt kysyntää!

Kirjoittaja Petteri Vainio työskentelee ohjelmistosuunnittelijana Netum Oy:ssä.