Netumin meininki tutuksi – kuulumisia kesätyöntekijöiltämme

Vaikka syksy on jo saapunut, on aika muistella hieman kulunutta kesää. Netumin eri liiketoimintayksiköt ovat tänäkin vuonna saaneet vahvistuksia nuorista osaajista, kun kesätyöntekijämme ovat tutustuneet muun muassa digipalveluiden, jatkuvuuspalveluiden ja integraatioiden käytännön maailmaan.

 

Digipalveluiden kehitystä yhdessä tiimin kanssa 

Netumin digipalveluissa kesätyöntekijät ovat työllistyneet sekä ohjelmistokehityksen että data- ja analytiikkaosaamisen puolelle. Datahommissa kesää on viettänyt Santeri Nuotiomaa. Santerin kertaa kesään kuuluneen monipuolista tekemistä datan varastointiin, siirtelyyn ja analytiikkaan liittyen. ”Käytössä on uusimmat teknologiat alaan liittyen, joten kesätyö on ollut todella antoisa. Tärkeimpiä työkaluja ovat olleet erilaiset Azure-palvelut, sekä Python ja SQL osaaminen”, hän kertoo.

Tietojohtamisen diplomi-insinöörin tutkintoa tekevällä Santerilla on opiskelua jäljellä vielä noin vuosi ja sen jälkeen vuorossa on diplomityö. Tulevaisuudensuunnitelmat vaikuttavat myös aika selviltä. ”Haluan kehittyä kompetentiksi data engineeriksi ja tehdä työtä tällä saralla”, Santeri summaa.

Digipalveluiden puolella sisäistä kehitysprojektiamme ovat olleet vahvistamassa full stack -kehittäjät Helen Konttinen ja Samuel Koskelainen. Vaikka Helen ja Samuel toimivat kesän ajan samanlaisissa työtehtävissä, poikkeavat heidän suunnitelmat alalla toisistaan. Tampereen yliopistolla HTI-maisterivaihetta opiskeleva Helen näkee itsensä työskentelemässä UX ja/tai UI -suunnittelun parissa. Samuel puolestaan on tietojenkäsittelyn tradenomiopintojen loppusuoralla ja haaveissa on kehittyä full stack -osaajaksi ja hallita Devops-käytännöt.

Kesätyö on molempien mielestä ollut hyvä mahdollisuus tuoda esimerkiksi opiskeluiden kautta opittuja asioita käytäntöön. "Täällä olen saanut tutustua mahtaviin ihmisiin. Työpari, projektitiimi ja muut kollegat ovat mahdollistaneet kehitystäni tällä polulla", Samuel kehuu.

Uuden opettelua ja vaihtelevuutta päiviin

Netumin Jatkuvuuspalveluissa kesän viettänyt Mikko Wrightson kertoo tuntevansa Tampereen ammattikorkeakoulun ainekerho SOURCE ry:n alumnin, joka kehotti keväällä lähettämään hakemuksen Netumille. "Hän jo vuotta aiemmin houkutteli minua hakemaan tänne töihin, mutta propaganda alkoi puremaan ja tänä vuonna päätin hakea", Mikko nauraa.

Työtehtävät jatkuvuuspalveluilla ovat olleet hyvin vaihtelevia ja harva päivä on ollut samanlainen kuin edellinen. ”Työtehtäviini on kuulunut paljon asiakkaiden tikettien ratkontaa, sekä Dockerin, Kafkan, Prometheuksen ja ELK-stackin kanssa rakentelua. Loppukesästä olen päässyt rakentamaan SIEM-järjestelmää ja seuraavaksi pääsenkin tutkimaan Azuren Kubernetes-palvelua”, hän luettelee. Aiempaa kokemusta löytyi Dockerista ja Linuxista mutta lähes kaiken muun Mikko kertoo päässeensä oppimaan kesän aikana.

Tietotekniikan insinööriksi sulautettujen järjestelmien linjalla opiskelua on vielä jäljellä. ”Tällä hetkellä tarkoitus olisi lukea itseni vielä jonkinlaiseksi diplomi-insinööriksi tai maisteriksi, mutta sen näkee sitten mitä reittiä sinne päädytään. Toivon, että sen jälkeen pääsen jollain tavalla muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi, esimerkiksi IoT:n kyberturvan kautta”, Mikko pohtii.

 

Integraatiokehitystä mukavassa porukassa 

Myös tietotekniikkaa Turun yliopistossa kaksi vuotta opiskellut Andreas Säilä kertoo hakeneensa kesätöitä Netumilla työskentelevän tuttavan suosituksesta. Lopulta sopiva paikka löytyikin Netumin Turun toimistolta integraatiopalveluiden parista.

Andreas kertoo työtehtävien olleen mieluisia ja oppineensa jo muutaman kuukauden aikana paljon eri integraatiomenetelmistä, palvelimien käytöstä ja asiakkaiden kanssa toimimisesta. "Olen päässyt tekemään myös valvontaa, ylläpitoa ja sovelluskehitystä", hän listaa. Tulevaisuudessa projektivastaavan hommat saattaisivat kiinnostaa. "Mutta vielä aluksi pyrin kehittymään ohjelmistokehittäjänä”, Andreas miettii.

Netumin meininki tutuksi pandemiasta huolimatta

Kesätyöntekijät kertovat pandemia-ajan tuoneen uuden kesätyön aloittamiseen tietysti haasteita, mutta kiittelevät erityisesti mahdollisuudesta tehdä töitä toimistoilta käsin. "Toki suurin osa tekee etänä, mikä hankaloittaa tutustumista, mutta mielestäni olen kumminkin päässyt hyvin mukaan Netumin meininkiin", Helen kertoo. Vaikka videopalaverit ovat varmasti tulleet tutuiksi, on työkavereiden kanssa päässyt tutustumaan myös lounailla ja pienimuotoisemmissa tapahtumissa. Helen ja Samuel ehtivät kesän aikana myös muun muassa pelaamaan jalkapalloa ja käymään melontareissulla Lempäälässä yhdessä muiden netumilaisten kanssa.

Muutaman kuukauden kesätyöjakso on tuonut jo huomattavasti varmuutta työskentelyyn ja oman osaamisen käytäntöön viemiseen. ”Alkukesästä olin vähän hukassa, mutta nyt jo hieman harmittaa, että kesä loppuu ja ei ainakaan täysipäiväisesti pääse jatkamaan tässä projektissa”, Mikko summaa. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä oppiminen ja kehitys jatkuu. Suurin osa kesätyöntekijämme nimittäin jatkaa Netumilla osa-aikaisina työntekijöinä myös kesän jälkeen.