Työharjoittelussa Netumilla – ensikosketus IT-alaan

Digitalisaation kehitys yhteiskunnassamme kiihtyy ja alalle tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia. Aktiivisena opiskelijayhteistyökumppanina olemme kuitenkin usein törmänneet keskusteluihin, jossa alan ensimmäisen harjoittelupaikan etsintä herättää opiskelijoissa jännitystä ja jopa huolta. IT-alan ammattilaiset saapuvat alalle monenlaisista taustoista ja alan koulutuspolkuja on tarjolla niin ammattioppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa kuin yliopistoissa.

Osaksi tiimiä alusta alkaen

Tammikuussa saimme ilon toivottaa Netumille tervetulleeksi Jesperi Kulon 17, joka suorittaa Saskyssa tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa. ”Tutkintoon kuuluu työharjoittelu IT-alalla ja Netum vaikutti mukavalta paikalta harjoittelua ajatellen. Osana harjoitteluun hakua kävin Netumilla haastattelussa ja nyt teen noin neljän kuukauden harjoittelujaksoa testaustiimissä”, Jesperi kertoo. Harjoittelun aikana hän on päässyt syventymään esimerkiksi automaatiotestaukseen sekä tutkinut tekoälyn tuomia mahdollisuuksia eri tilanteissa.

Työharjoittelu on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus oman alan työelämään ja sen tuomiin uramahdollisuuksiin. Harjoittelusta saatava kokemus tarjoaa osaamisen lisäksi myös kuvan siitä, millaista on olla osana työyhteisöä ja tiimiä.  ”Täällä on ollut oikein mukavaa ja olen päässyt näkemään mitä alalla tehdään. Kaikki ovat myös tosi kivoja toisilleen ja olen päässyt mukaan seuraamaan oikeaa projektityöskentelyä. Mielenkiinto IT-alaa kohtaan on kasvanut”, Jesperi toteaa.

Harjoittelu vahvisti omia mielenkiinnon kohteita

Harjoittelu on merkittävä ensiaskel uransa alussa olevalle IT-osaajalle. Tietoa tulee jatkuvasti ja uuden oppiminen on päivittäistä. Alan nopea kehitys ja sen mukana pysyminen vaatii mielenkiintoa sekä halua viedä omaa osaamista eteenpäin. Jesperin kohdalla harjoittelu vahvisti nopeasti omaa kiinnostusta IT-alaan. ”Olen ajatellut hakea keväällä ammattikorkeakouluun IT-puolelle ja punnitsenkin tällä hetkellä hieman insinööri- ja IT-tradenomikoulutuksen välillä. Matematiikasta olen aina pitänyt ja siinä olen hyvä, joten siinä mielessä insinöörikoulutus voisi sopia minulle”, Jesperi avaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Harjoittelun aikana Jesperi on innostunut erityisesti ohjelmistokehityksestä, mutta myös pelikehitys on vilahtanut haaveissa. Myös Jesperin korviin on kantautunut, että ensimmäisen harjoittelupaikan saaminen voi olla monelle nuorelle vaikeaa. ”Ennen harjoitteluun pääsyä tulee osoittaa aitoa kiinnostusta alalle sekä halua oppia uutta”, Jesperi vinkkaa. Työnantajalle mielenkiintoa voi ilmaista esimerkiksi kertomalla IT-alaan liittyvistä tulevaisuuden urahaaveista tai esittelemällä rohkeasti omia harraste- tai kouluprojekteja.

Harjoittelijat ovat oiva piristysruiske myös työnantajille, sillä ne haastavat tarkastelemaan omaa perehdytysmallia sekä kykyä siirtää ja jakaa osaamista. Jotta saamme uusia osaajia IT-alalle, on huolehdittava, että uusien ammattilaisten siirtyminen työelämään on positiivisten kokemusten täyttämä.

Netum palkkaa vuosittain useamman harjoittelijan palkalliseen kesäharjoitteluun. Tämän lisäksi pyrimme tarjoamaan muutamia harjoittelumahdollisuuksia koululukukauden aikana. Avoimista harjoittelupaikoistamme tiedotamme aina nettisivuillamme.