Vaikuttavaa vastuullisuutta

Kirjainyhdistelmä CSRD on herättänyt kiinnostusta, eikä ihme: vastuullisuus on keskeinen osa nykyaikaista liiketoimintaa. Vastuullisuuskehitystä on osaltaan vauhdittanut aiempaa laajemmat ja tiukemmat vaatimukset yritysten vastuullisuusraportoinnille asettava EU-direktiivi CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive.

Vaikka CSRD koskee ensisijaisesti yrityksiä, ovat myös monet julkiset toimijat ja järjestöt alkaneet omaksua vastuullisuusraportointia vapaaehtoisesti parantaakseen toimintansa läpinäkyvyyttä ja osoittaakseen sitoutumisensa kestävään kehitykseen.

Vastuullisuus osana strategista johtamista

Vastuullisuusraportointia ei kannata nähdä vain velvollisuutena, vaan mahdollisuutena kehittää yrityksen tai muun organisaation toimintaa ja kilpailukykyä. Vaikuttavasti toteutettu raportointi auttaa tehostamaan vastuullisuusjohtamisen prosesseja ja lisäämään organisaation sisäistä osaamista vastuullisuudessa. Vastuullisuusraportointi voi parantaa yrityksen mainetta sekä asiakkaiden että työntekijöiden silmissä sekä avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja palveluita, jotka vastaavat kasvavaan kysyntään vastuullisista tuotteista ja palveluista. Yksittäiset raportit, tai esimerkiksi ilmasto-ohjelmat, eivät kuitenkaan ole tehokas tapa luoda merkittävää muutosta tai kilpailuetua. Vastuullisuusraportoinnin todellinen vaikuttavuus saavutetaan vasta, kun se on luonteva osa yrityksen strategista johtamista ja operatiivista toimintaa – konkreettisia ja vaikuttavia tekoja. Vastuullisuustavoitteiden ja -toimenpiteiden pitääkin olla linjassa yrityksen pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa, jolloin niiden toteutumisen etenemistä seurataan osana strategista raportointia. Kannattaa myös varmistaa, että vastuullisuustietoa hyödynnetään tehokkaasti päätöksenteossa ja toiminnan ohjaamisessa – näin vastuullisuus on aidosti osa arkea.

Kaksoisolennaisuus raportoinnin pohjana

Kuten tuloksekas tiedolla johtaminen yleisesti, myös vastuullisuustiedolla johtaminen vaatii viisasta tiedon yhdistämistä eri lähteistä. Kattavasti ja perusteellisesti tehty kaksoisolennaisuusarviointi luo vankan perustan vastuullisuustyölle ja -raportoinnille sekä varmistaa, että resurssit kohdistetaan oikeisiin asioihin. Kaksoisolennaisuusanalyysin perustana on ymmärtää, mitkä ovat yrityksen merkittävimmät vaikutukset ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan ja toisaalta minkälaisia taloudellisia vaikutuksia erilaisista kestävyysasioista yritykseen voi kohdistua. Jotta vaikutukset voidaan arvioida tuloksekkaasti, tulee tarkastella yrityksen koko arvoketjua sekä sen liiketoimintamallia ja strategiaa. Lisäksi tulee ottaa huomioon tärkeimpien sidosryhmien näkemykset ja odotukset, jotta voidaan tunnistaa olennaiset vastuullisuusnäkökohdat ja parantaa raportoinnin laatua.

Laadukkaan datan merkitys korostuu

Toiminnan vastuullisuus osoitetaan toteen raportoimalla laadukasta dataa. Esimerkiksi institutionaaliset sijoittajat tekevät päätöksiä kestävyysraporttien pohjalta, jolloin ajantasaisen ja laadukkaan datan merkitys korostuu. Raportointivelvoitteet heijastuvat myös alihankintaketjujen muodossa toimitusketjuun, jolloin yritykset tarvitsevat erilaista dataa alihankkijoiltaan. Näin tapahtuu tyypillisesti esimerkiksi silloin, kun raportoiva yritys kerää dataa Scope 3 -päästöistään. Näin ollen myös niiden yritysten, jotka eivät ole suoraan CSRD:n piirissä, tulee valmistautua tuottamaan korkeatasoista dataa asiakkailleen. Mikäli tähän ei olla valmiita, on mahdollista, että pahimmillaan asiakas siirtyykin toisen toimittajan asiakkaaksi.

Hyvin toteutettu vastuullisuusraportointi ei ainoastaan täytä velvollisuuksia, vaan se luo kilpailuetua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja voi auttaa yritystä erottumaan kilpailijoistaan. Osa tähtääkin rohkeasti tavoitteissaan jo korkeammalle: nyt ovat käsillä viimeiset hetket punnita, voisiko oma yritys tai organisaatio kuulua vastuullisuudessa edelläkävijöiden joukkoon. Jos tilaisuuteen ei tartu pian, löytyy varmasti joku muu edelläkävijä näyttämään suuntaa sille, millaista on vaikuttavasti vastuullinen toiminta omalla toimialalla.

Kerromme lisää aiheesta webinaarissamme ”Viisaasti vastuullinen hyvinvointialue. Tule kuulolle ja kerää vinkkejä oman organisaatiosi vastuullisuusprojektiin! 
 
Webinaari: Viisaasti vastuullinen hyvinvointialue
Aika: Tiistai 24.9.2024 klo 8.15 – 9.00
Rekisteröintilinkki: Ilmoittaudu webinaariin

 

Johanna Lammi
johdon konsultti, Netum Oy

 

 

 

Jari Jokinen
johtava konsultti, Netum Oy 

 

 

 

Hanna Liappis
johtava yritysvastuuasiantuntija, Taigawise Oy 

Haluatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä.