Tulevaisuuden tekoäly on ihmiskeskeistä

Tekoäly mullistaa maailmaa, mutta kenen ehdoilla? Käyttäjäymmärryksen asiantuntijat ovat avainasemassa varmistamassa, että teknologia palvelee ihmisiä, ei päinvastoin. Ihmiskeskeinen tekoäly (HCAI) on suuntaus, jonka tavoitteena on rakentaa tulevaisuutta, jossa ihminen on keskiössä.

Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia, ja sen potentiaali muuttaa elämäämme on valtava. Usein keskusteluissa korostuvatkin tekoälyn suorituskyky, tehokkuus ja kyky automatisoida yhä monimutkaisempia tehtäviä. Kuitenkin, kuten kaikki käyttäjäymmärryksen kanssa töitä tekevät aina muistuttavat, teknologia on vain väline. Yhä tärkeämpää on kysyä, minkälaista tekoälyä me todella haluamme rakentaa tulevaisuutta varten. Miten varmistamme, että se palvelee aidosti ihmisten tarpeita ja arvoja? Vastaus tähän kysymykseen ohjaa meidät kohti ihmiskeskeistä tekoälyä, eli HCAI:ta.

Mikä HCAI? 

HCAI, Human-Centered AI eli ihmiskeskeinen tekoäly ei ole vain tekninen lähestymistapa, vaan pikemminkin filosofinen suuntaus tekoälyn kehityksessä. Sen ytimessä on ajatus siitä, että tekoälyjärjestelmien ensisijaisena tavoitteena tulisi olla ihmisten tukeminen, heidän kykyjensä vahvistaminen ja heidän hyvinvointinsa edistäminen. HCAI pyrkii luomaan älykkäitä järjestelmiä, jotka toimivat saumattomassa yhteistyössä ihmisten kanssa, ymmärtäen heidän tarpeitaan, arvojaan ja toimintaympäristöään. Sen sijaan, että tekoäly nähtäisiin pelkkänä työkaluna tai jopa ihmisen korvaajana, HCAI visioi tekoälyn ihmisen älykkäänä kumppanina. 

Perinteinen tekoäly saattaa keskittyä ensisijaisesti suorituskykyyn ja automaatioon, joskus ihmisen roolin kustannuksella. HCAI sen sijaan asettaa ihmisen kokemuksen ja hyvinvoinnin keskiöön. Se pyrkii luomaan yhteistyötä ihmisen ja tekoälyn välille, jossa kummankin vahvuudet täydentävät toisiaan. Käyttäjätutkijat ja muut ihmisymmärryksen asiantuntijat ovat avainasemassa varmistamassa, että tämä visio toteutuu. 

Ihmiskeskeisen tekoälyn lähestymistapa korostaa useita keskeisiä periaatteita. On ensiarvoisen tärkeää, että tekoälyjärjestelmät suunnitellaan eettisesti kestävin perustein, mikä tarkoittaa muun muassa oikeudenmukaisuuden, läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden huomioimista. Käyttäjien tulisi voida ymmärtää, miten tekoäly toimii ja miten se tekee päätöksiä. Emme halua luoda "mustia laatikoita", joihin kenenkään ei ole turvallista luottaa. Lisäksi on varmistettava, että tekoäly ei syrji ketään ja että sen käyttö on yksityisyyttä kunnioittavaa ja turvallista.

Tekoälykehitys lähtee käyttäjistä

Ihmiskeskeisyys tekoälyssä tarkoittaa aktiivista käyttäjälähtöisyyttä. Käyttäjälähtöisyys ei ole HCAI:ssa pelkkä muotisana, vaan sen olennainen perusta. Se tarkoittaa syvällistä ymmärrystä ihmisten tarpeista, tavoitteista, työnkulusta ja jopa tunteista.

IxDF tiivistää ihmiskeskeisen tekoälyn suunnittelun periaatteet seuraavasti:

  • Empatia: Käyttäjien tarpeiden syvä ymmärrys.
  • Eettisyys: Oikeudenmukaisuus, läpinäkyvyys, yksityisyys.
  • Osallistaminen: Käyttäjät mukana kehityksessä.
  • Saavutettavuus: Kaikkien käyttäjäryhmien huomiointi.
  • Läpinäkyvyys: Tekoälyn toiminnan ymmärrettävyys.
  • Jatkuva kehitys: Palaute ohjaa parannuksia.
  • Tasapaino: Ihmisen kontrolli säilyy tarvittaessa.

Tekoälyjärjestelmiä ei suunnitella perustuen arvauksiin siitä, miten ihmiset niitä käyttäisivät, vaan prosessi alkaa ihmisten todellisten kokemusten ja haasteiden kartoittamisesta. Käyttäjäymmärrystä kootaan niin kuin muussakin käyttäjälähtöisessä suunnittelussa, eli esimerkiksi haastatteluiden, havainnoinnin ja käyttäjätestauksen kautta. Näin varmistetaan, että lopputuote vastaa todellisiin tarpeisiin ja on helppokäyttöinen sekä mielekäs. Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin auttaa myös tunnistamaan mahdolliset ongelmakohdat ja eettiset haasteet varhaisessa vaiheessa.

Kun tekoälyn kehitys pohjautuu aitoon käyttäjäymmärrykseen, lopputuloksena syntyy intuitiivisia, hyödyllisiä ja mielekkäitä ratkaisuja, jotka aidosti palvelevat käyttäjiään sen sijaan, että heidän pitäisi mukautua teknologian armoille. Käyttäjälähtöinen suunnittelu varmistaa, että tekoäly ei ainoastaan ole tehokasta, vaan myös ihmisen näkökulmasta järkevää, luontevaa ja miellyttävää käyttää.

Tulevaisuus on meitä varten 

Tekoälyn tulevaisuudesta puhuttaessa ihminen helposti unohtuu. Olemme käyttäjätutkijoina nähneet läheltä sen tuskan, miten huipputeknologiakin voi mennä pieleen, jos ihmiset unohdetaan yhtälöstä. On hienoa, että HCAI-lähestymistapa nostaa ihmisen kehityksen keskiöön.

Tulevaisuuden tekoäly ei ole vain nopeampaa ja tehokkaampaa, vaan myös ihmisläheisempää. Se tulee yhä enemmän sulautumaan osaksi arkeamme, muuttaen tapaamme tehdä työtä, kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Se auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä, olemaan luovempia ja saavuttamaan tavoitteemme tehokkaammin.

HCAI ei kuitenkaan pyri korvaamaan ihmistä, vaan ennemminkin antamaan meille "supervoimia" – älykkäitä työkaluja, jotka lisäävät osaamista ja vapauttavat rutiinitehtävistä keskittymään olennaiseen. Esimerkiksi terveydenhuollossa HCAI:n mukainen kehittäminen mahdollistaa entistä yksilöllisemmät ja ennakoivammat hoitomuodot, kun tekoäly analysoi valtavia datamääriä ihmisen tarpeet ja hyvinvoinnin etusijalla pitäen. Koulutuksessa tekoäly voi mukautua jokaisen oppijan yksilölliseen tahtiin ja tyyliin, tarjoten personoituja oppimiskokemuksia.

Kun mietitään tulevaisuutta, käy yhä selvemmäksi, että ihmiskeskeisellä lähestymistavalla on ratkaiseva rooli luotaessa sellaista teknologiaa, joka todella palvelee ihmiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tulevaisuuden tekoäly ei ole irrallinen teknologinen luomus, vaan pikemminkin älykäs kumppani, jonka ensisijaisena tavoitteena on tukea ihmisten potentiaalia ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia kaikilla elämänalueilla.

 

 

Jani Henriksson
Chief AI Officer, Netum Oy
jani.henriksson@netum.fi

 


Marjut Pietarlehto
Development Manager, CX, Netum Oy
marjut.pietarlehto@netum.fi

Haluatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä!





    Sivustomme tietosuojaseloste