Työmarkkinat elävät jatkuvassa muutoksessa, ja työnhakijat kamppailevat usein löytääkseen juuri heille sopivia avoimia työpaikkoja. Teknologian kehitys, erityisesti tekoäly, tarjoaa uusia mahdollisuuksia parantaa työmarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa työnhakua.
Tässä blogipostauksessa kerromme, miten tekoäly voi tulevaisuudessa mullistaa työnhaun prosessin ja tukea työnhakijoita heidän urapolullaan.
Tekoäly työnhakijan apuna – mitä hyötyä?
Perinteinen työnhaku voi usein tuntua loputtomalta suolta, jossa selataan läpi satoja ilmoituksia, jotka eivät edes tunnu osuvan omaan osaamiseen tai kiinnostuksen kohteisiin. Tekoäly tarjoaa tähän useita ratkaisuja.
Yksi merkittävimmistä tekoälyn tuomista hyödyistä on sen kyky tarjota personoituja työpaikkasuosituksia. Tekoäly voi olla parhaimmillaan kuin henkilökohtainen avustaja, joka pystyy analysoimaan työnhakijan osaamista, kokemusta ja kiinnostuksen kohteita, ja tarjoamaan sen perusteella räätälöityjä suosituksia. Sen lisäksi, että se säästää aikaa ja vaivaa, se voi auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehityskohteita. Osaamisen perusteella tekoäly ehdottaa sopivia koulutuksia tai kursseja, jotka auttavat kehittämään osaamista ja parantamaan työllistymismahdollisuuksia entisestään.
Ja kun etsitään tietoa avoimista työpaikoista, tekoälyllä toimivat palvelut ovat kuin supervoimia tiedonhaussa. Ne auttavat löytämään relevantit työpaikat nopeammin ja tarkemmin, jolloin työnhakija voi keskittyä siihen olennaiseen – eli tekemään hyvän vaikutuksen työnantajaan.
Osaamisvaranto – uusi mahdollisuus työnhakijoille
Yksi lupaava tekoälyn sovellus on osaamisvarannon konsepti. Osaamisvaranto on digitaalinen alusta, johon työnhakijat voivat tallentaa osaamisensa ja kokemuksensa. Tällöin työnantajat voivat hakea osaamisvarannosta juuri heidän tarpeisiinsa sopivia osaajia, ja työnhakijat voivat tuoda osaamisensa esiin uudella tavalla tavoittaen sellaisia potentiaalisia työnantajia, jotka eivät välttämättä ole perinteisillä rekrytointikanavilla. Osaamisvaranto voi myös auttaa tunnistamaan omia kehityskohteita ja tarjota välineitä osaamisen kehittämiseen.
Osaamisvaranto ei ainoastaan helpota työnhakua ja rekrytointia, vaan se myös tukee laajempaa osaamisen kehittämistä yhteiskunnassa. Parhaimmillaan jokainen työnhakija voi saada selkeän kuvan omasta osaamisestaan ja siitä, mitä osaamista työmarkkinoilla kaivataan. Silloin voidaan tehdä paljon parempia päätöksiä omien opintojen ja uravalintojen suhteen. Kun osaaminen ja kysyntä kohtaavat paremmin, siitä hyötyvät ihan kaikki – niin yksittäiset ihmiset kuin koko yhteiskuntakin.
Ihmislähtöinen lähestymistapa keskiössä
Tekoälyn hyödyntämisessä työmarkkinoilla on tärkeää säilyttää ihmislähtöinen näkökulma. Sen sijaan, että tekoäly nähtäisiin uhkana työmarkkinoille, se tulisi nähdä työnhakijan apuna ja tukena. Kun parannamme kohtaantoa tekoälyn avulla, työnantajat ja työnhakijat löytävät toisensa mahdollisimman helposti. Tässä tilanteessa kaikki voittavat: työnhakijat löytävät nopeammin sopivia työpaikkoja ja työnantajat saavat helpommin pätevää työvoimaa.
Lisäksi tekoäly voi automatisoida osan raskaasta työnhakurumbasta, jolloin hakijalle jää enemmän aikaa keskittyä itsensä kehittämiseen ja siihen tärkeimpään – eli työhaastatteluihin valmistautumiseen ja työnantajan vakuuttamiseen omalla persoonalla.
Tekoälyn avulla voidaan luoda ihan uudenlaisia toimintamalleja ja työkaluja, jotka tukevat työnhakijoita koko prosessin ajan.
Tulevaisuuden näkymät
Tekoälyllä on valtava potentiaali mullistaa työmarkkinat ja helpottaa työnhakua. Tulevaisuudessa voimme odottaa näkevämme entistä älykkäämpiä ja ihmislähtöisempiä ratkaisuja, jotka parantavat työmarkkinoiden toimivuutta ja tukevat työnhakijoita heidän urapolullaan.
Tulevaisuudessa tekoäly tulee todennäköisesti integroitumaan yhä syvemmin osaksi työnhakuprosessia. Voimme nähdä esimerkiksi virtuaalisia uravalmentajia, jotka tarjoavat henkilökohtaista ohjausta ja tukea työnhakijoille, sekä entistä kehittyneempiä simulaatioita, jotka auttavat harjoittelemaan työhaastatteluja. Lisäksi tekoäly voi auttaa tunnistamaan piilotyöpaikkoja ja luomaan uusia yhteyksiä työnantajien kanssa, jotka eivät ole aktiivisesti rekrytoimassa.
Samalla on kuitenkin tärkeää huomioida tekoälyn eettiset kysymykset ja varmistaa, että sen käyttö on läpinäkyvää ja oikeudenmukaista. On olennaista, että työnhakijat ymmärtävät, miten tekoäly heitä avustaa ja miten heidän tietojaan käytetään. Tämä luo luottamusta ja varmistaa, että tekoäly todella palvelee ihmisten parasta työmarkkinoilla.
Marjut Pietarlehto
Development Manager, CX, Netum Oy
marjut.pietarlehto@netum.fi