‹ Asiakastarinat

Case: Gasgrid Finland Oy:lle viestinvälitysjärjestelmä kaasumarkkinoiden avautuessa

Suomen Kaasumarkkinat avautuivat ja Gasgrid Finland Oy aloitti toimintansa tammikuun 1. päivänä 2020. Gasgrid Finland otti tuolloin vastuulleen koko Suomen kaasunsiirtotoiminnan, niin kaasunsiirtoverkon ylläpidon kuin kaasunsiirto- ja järjestelmäpalveluiden tarjoamisen Suomessa.

Viestien varmistettu välitys Gasgrid Finlandin sekä kaasumarkkinoiden muiden toimijoiden välillä on kaasumarkkinoiden toiminnan kannalta erittäin keskeinen prosessi. Tämä auttaa Gasgrid Finlandia tarjoamaan turvallista, kustannustehokasta ja luotettavaa kaasujen siirtoa Suomessa esimerkiksi Imatran syöttöpisteen tai Balticconnectorin kautta.

”AgentIT:n (nykyään osa Netum Oy:tä) kyvykkyys valvoa ja operoida liiketoimintakriittistä tiedonsiirtoa on yksi kaasumarkkinoiden kulmakivistä.” - Gasgrid Finland Oy:n asiakkuuksista ja palveluista vastaava Ville Rahkonen

Netumilla oli tärkeä rooli tässä merkittävässä muutoksessa. Autoimme omalta osaltamme Gasgrid Finlandia kaasumarkkinoiden avaamisessa kehittämällä heidän tarpeitansa vastaavan viestinvälitysjärjestelmän ArcESB integraatio-ohjelmiston avulla.

Netum konsultoi ympäristön rakentamista, toteutti integraatiot, vei läpi käyttöönoton sekä vastasi alustan päivityksistä ja ohjelmistotoimittajayhteistyöstä. ArcESB:n lisäksi ratkaisussa hyödynnetään avoimen lähdekoodin Elastic Stack -ohjelmistoa aktiivivalvonnassa. Tyypillisesti toteutamme ratkaisuja usealla eri teknologialla. Hyödynnämme käytössä olevaa teknologiaa tai valitsemme tarpeiden mukaisen ratkaisun.

Vaatimuksia ja reunaehtoja työlle asettivat mm. Gasgrid Finlandin asiakasympäristö, toimintaan liittyvät prosessit sekä teknisten ratkaisut.  Järjestelmä välittää Gasgrid Finlandin ja kaasumarkkinatoimijoiden keskinäiset, Edig@as-standardin mukaiset viestit perille turvallista AS4-protokollaa käyttäen.

Netum ja Gasgrid Finland myös valvovat yhdessä tätä järjestelmää ja jatkuvaa viestien kulkua Gasgrid Finlandin ja heidän asiakkaittensa välillä turvaten Suomen kaasunsiirtotoiminnan jatkuvuutta kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Olemme ylpeitä, että voimme olla Gasgrid Finlandin mukana kehittämässä kaasumarkkinaa sekä edistämässä tulevaisuuden hiilineutraalia energiajärjestelmää.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu AgentIT Finland Oy:n nimellä. Netum Group Oy osti AgentIT Finland Oy:n vuonna 2019 ja yritys on sulautunut osaksi Netum Oy:tä vuonna 2022.