‹ Tutustu Netumilaisiin

Heli Loitomaa, Ohjelmistokehittäjä

Ravintolasaleista Javan pariin – koodari Heli Loitomaan unelmatyö löytyi mutkan kautta

Java-kehittäjä Heli Loitomaa vaihtoi kolmekymppisenä ravintola-alan työt ohjelmistokehitykseen, kun pitkään kytenyt haave koodarin töistä alkoi poltella. Pitkissä projekteissa tekemiseen saa keskittyä huolella ja asiakkaat tulevat tutuiksi. Unelmatyössään viihtyvä Heli kannustaa myös muita naisia hakeutumaan hanakammin IT-alalle.

Ohjelmointi houkutti Heliä jo lukiossa, mutta opinto-ohjaaja vakuutti, että hänen pitäisi hakeutua opiskelemaan kieliä. Kun yliopiston ovet eivät ensiyrittämällä auenneet, Heli haki vuodeksi ravintolaan töihin. Ala kuitenkin vei mennessään, ja kokonainen vuosikymmen vierähti ravintolasaleissa, keittiöissä ja esimiestehtävissä ympäri Pirkanmaan.

– Iltaan ja yöhön sijoittuva työ alkoi lopulta käydä terveyden päälle, ja pohdin, mitä haluaisin isona tehdä. Ohjelmointi tuli taas mieleen, ja hain TAMKiin liiketalouden koulutusohjelmaan. Pääaineeni oli verkkopalvelut, mutta koodaamista oli sivuaineena riittämiin, Heli kertaa.

Netumille Heli päätyi harjoitteluun vuonna 2006 haettuaan lisää oppeja ohjelmointiin työvoimatoimiston kurssin kautta.

– 2000-luvun alussa vastavalmistuneen naisen ei ollut helppoa löytää IT-alan töitä. Aloittaessani olin toinen Netumin kahdesta naisesta. Työpaikan sukupuolijakauma ei kuitenkaan ole aina tahdosta kiinni, vaan naispuolisia hakijoita on myös vaikeampi löytää. Viime aikoina naisia on saatu taloon enemmänkin, ja perustimme juuri Netumin naiset -ryhmän. Keksimme yhteistä tekemistä ja mietimme, mitä voimme osaltamme tehdä tämän työpaikan ja naisten asian hyväksi, Heli kertoo.

Vuosia kestävässä projektissa töitä tehdään hartaudella

Työn luonteesta kertoo jotain se, että vaikka Netum-vuosia on takana jo viisitoista, Heli tekee nyt kolmatta isoa projektiaan.

– Valtionhallinnon projektit ovat siitä epätyypillisiä, että ne kestävät useita vuosia. On hienoa päästä katsomaan projektit alusta loppuun ja tehdä töitä oikein hartaudella. Toisaalta IT-ala kehittyy ja trendejä tulee ja menee niin nopeasti, että ajan tasalla pysyminen vaatii omaa aktiivisuutta.

Vaikka projektivastaavat hoitavat ison osan yhteydenpidosta, tekevät koodaritkin työtään läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Työn arki ja tehtävät vaihtelevat projektin vaiheen mukaan.

– Nykyisessä projektissa ollaan nyt ylläpitovaiheessa. Emme siis aktiivisesti kehitä, mutta jatkuvasti tulee asioita, joihin pitää reagoida ja jotka pitää saada nopeasti kuntoon. Siinä tarvitaan yhtä sun toista taitoa, eivätkä ongelmat ole aina yhden ihmisen ratkaistavissa. Tiimityöllä ne haasteet selätetään.

Työkaverin auttaminen on kunnia-asia

Netum vuonna 2021 näyttää erilaiselta kuin Helin tullessa taloon. Heli kokee, että vaikka yritys kasvaa eikä kaikkiin työkavereihin ehdi tutustua syvällisesti, jokaista netumilaista arvostetaan.

– Itselleni erityisen tärkeä juttu on auttamisen kulttuuri. Jokainen pyrkii irrottamaan aikaa kaverin auttamiseen. On kunnia-asia pitää sitä yllä myös omalla toiminnallaan.

Yksi palkkio hyvästä työstä koitti vuonna 2014, kun Heli pääsi muutaman kehittäjän porukassa Java-konferenssiin San Franciscoon.

– Se oli upeaa nähdä ja kokea, valtavan kokoinen konferenssi. Siellä oli pieni tyttönen Suomesta vähän ihmeissään 30 000 nörtin keskellä, Heli muistelee hymyssä suin.