Kesätyöntekijöistä osa-aikaisiksi

Haimme viime keväänä kesäharjoittelijoita muun muassa digipalveluiden, kyberturvallisuuden, jatkuvuuspalveluiden ja integraatioratkaisujen pariin. Hakemuksia saapui ennätysmäärä ja löysimme harjoittelijoita erilaisiin tehtäviin muun muassa Tampereelle, Turkuun, Poriin ja Jyväskylään. Kesän vaihtuessa pikkuhiljaa syksyyn kyselimme harjoittelijoiltamme kesän kulusta ja tulevaisuuden suunnitelmista. 

 

Digipalveluiden kehitystä eri näkökulmista 

Tampereen yliopistossa ohjelmistotekniikkaa opiskelevalle Jere Aholle Netum oli yrityksenä jo tuttu esimerkiksi Yrityspäivien ständiltä sekä kavereilta, jotka ovat työllistyneet Netumille. Jere haki Netumin Digipalveluihin kesäharjoittelijaksi ja on päässyt muutaman kuukauden aikana oppimaan Clojure-kehitystä Eura-järjestelmän parissa. Työt jatkuvatkin opiskelujen ohessa samassa projektissa. "Tällä hetkellä tiimissä on oikein mukava olla ja ehkä kun sivuaineena tietoturvaa opiskelen, niin olisi jossain vaiheessa kiva tehdä jotain siihen liittyvää", Jere kertoo ajatuksistaan tulevaisuuden suhteen.

Tommi Laaksonen opiskelee Tampereen yliopistossa tietojenkäsittelytieteitä ja haki harjoitteluun design-tiimiin. Netum ei ollut vielä keväällä tuttu yritys, mutta kesän työmahdollisuuksia Tampereella selvittäessä Netumin mielenkiintoiset työtehtävät tulivat useammassa paikassa vastaan. Aiempaa kokemusta alalta löytyi jo freelancerina, mutta Tommi on päässyt kesän aikana oppimaan lisää IT-talon toimintatavoista ja tiimityön merkityksestä yhdessä kokeneempien kollegojen kanssa.

Opiskeluja on jäljellä vielä muutama vuosi ja työt Netumilla jatkuvat osa-aikaisena opintojen ohella. "Haaveena on tietysti kehittyä designerina ja laajentaa omaa osaamista jatkossa sinne palvelumuotoilun ja tuoteomistamisen puolelle", Tommi summaa.

Alanvaihdosta Kyberin pariin

Tampereen ammattikorkeakoulussa tietotekniikkaa kolmatta vuotta opiskeleva Iina Antila haki kesätöihin Netumin Kyberturvallisuuspalveluihin. Netumista Iina oli kuullut muutaman nykyisen sekä entisen TAMKin opiskelijan kautta. "Olin kuullut yrityksestä paljon hyvää ja pidin myös työpaikkailmoituksesta - vaikutti kaikin puolin siltä, että myös minä alalla vielä kokematon voisin soveltua joukkoon", Iina kertoo. Aiemmin Iina on työskennellyt finanssialalla, josta kiinnostus kyberturvallisuuteen ja tietotekniikan opiskeluun on syttynyt.

Kesän aikana tutuksi ovat tulleet useammat projektit ja myös kyberalan laajuus. Projekteihin on kuulunut muun muassa sisäisen tietoturvan edistäminen, koulutusalustan kehittäminen, sisäiset arvioinnit, käyttöjärjestelmäkehitys, erilaisia tutkimustyyppisiä tehtäviä sekä sisäiseen tietosuojaan liittyvä projekti. Erityisen iloinen Iina on Linux-osaamisen kehittymisestä. "Kesä on ollut todella antoisa siinä mielessä, että olen päässyt seuraamaan läheltä eri työtehtävien sisältöä", Iina kertoo.

Opintojen loppusuora häämöttää ja valmistuminen on Iinalle alanvaihtajana tärkeä tavoite. Urahaaveet tietoturvan parissa ovat jo kirkkaana mielessä, ja Iina kertookin päässeensä Netumilla jo kiinni omiin mielenkiinnon kohteisiin. "Tulevaisuudessa minua kiinnostaa myös tietoturva-alan inklusiivisuuden ja diversiteetin kehittäminen", hän lisää.

Yhteisiä tapahtumia ja oppia kollegoilta

Kesän aikana järjestetyt pienet tapahtumat ovat tuoneet netumilaiset eri paikkakunnilla yhteen muun muassa padelin, kuohuviinimaistelun, sambakokeilun ja lautapeli-iltojen merkeissä. Lisäksi koko konsernin yhteiset Kesäpäivät järjestettiin kesäkuussa Vanajanlinnassa. Vaikka työpaikka ja työtehtävät ovat olleet uusia, työn ja vapaa-ajan tasapaino on säilynyt hyvin ja kesän aikana pidetty myös hauskaa yhdessä. "Tosi mukavaa, että harjoittelijat pääsivät heti Kesäpäiville mukaan, kun siellä pääsi sitten näkemään, että täällä on oikeasti tosi paljon jengiä töissä monissa erilaisissa hommissa", Tommi kertoo.

Netumilla työntekijät saavat itse valita tekevätkö töitä etänä vai toimistolta käsin, joten osan työkavereista harjoittelijat ovat tavanneet kasvotusten ja osan Teamsin välityksellä. Iina kehuu Netumin vastaanottavaista ilmapiiriä, ja sitä että he saivat myös vastuuta heti alusta asti. "On ollut hienoa, että on kokeneemmat kollegat työparina, niin oppii hommista jatkuvasti enemmän", Tommi lisää. Harjoittelijat toteavat yhdessä kesän sujuneen kokonaisuudessaan oikein hyvin. "Hommat ovat sujuneet, ja sitten kun ei ole sujunut, niin on tiimin kanssa yhdessä katsottu läpi kunnes sujuu taas", Jere kehuu.

Mikäli kesätyöt Netumilla kiinnostaa, haemme uusia harjoittelijoita jälleen tammikuussa 2023. Kannattaa ottaa myös Netumin some-kanavat seurantaan, ilmoitamme haun avautumisesta myös siellä!