Erilaisia polkuja kesätöihin Netumille

Netumin vuoden 2019 kesätyöntekijöitä yhdisti vankka kiinnostus alaan ja halu oppia työssä uutta. He kuitenkin päätyivät kesätyöpaikkoihinsa varsin erilaisia reittejä. Koulutustaustakaan ei ollut kaikilla samanlainen.

Jenni Tammenmaa, 23, kertoo Netumin olevan tällä hetkellä hänen unelmatyöpaikkansa. Hänen kesäpestinsä on kestänyt neljä kuukautta: toukokuun alusta elokuun loppuun.

Jäljellä on vielä yksi vuosi opintoja Tampereen ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan opetusohjelmassa, missä hän erikoistuu ohjelmistotuotantoon. Työelämässä häntä kiehtoo erityisesti tietoturvan kehittäminen. ”Nykypäivänä tietoturva on entistä suuremmassa roolissa, kun yhä enemmän koneita kytketään nettiin”, Tammenmaa tietää.

Hän toivoo, että seuraavaksi avautuisi mahdollisuus opinnäytetyön tekemiseen työelämälähtöisesti. Aihe voisi mahdollisesti liittyä tietoturvaan. Tänä kesänä Tammenmaa on oppinut paljon esimerkiksi verkkoliikenteestä, salauksesta, Linux-käyttöjärjestelmästä sekä siitä, mitä järjestelmäasiantuntijan työ kaikkiaan sisältää.

”On ollut hienoa oppia niin paljon asioista, jotka minua ovat kiinnostaneet, ja työporukkaan on päässyt helposti mukaan”, hän summaa kesän antia.

Tammenmaa sai kesäpestinsä hakeuduttuaan Netumin ständille ammattikorkeakoulun Portti työelämään -tapahtumassa. Hän onnistui antamaan itsestään hyvän vaikutelman kertomalla omista mielenkiinnon kohteistaan. Tammenmaa vinkkaa, että kesätöitä hakevan kannattaa tilaisuuden tullen hakeutua työnantajien juttusille. Pelkkä hakemusten tai CV:n lähettely ei useinkaan herätä työnantajan kiinnostusta.

”Kyllä työnantajat tietävät, ettei meidän koulutus suoraan valmista mihinkään työpaikkaan. Siksi opiskelijan ei kannata niinkään korostaa osaamistaan vaan sitä, millainen on ihmisenä ja mitä kiinnostaa oppia.”

Tammenmaa on aiemmin työskennellyt kahtena kesänä ammattikorkeakoululla tehden esimerkiksi ainejärjestön nettisivuja. Vapaa-ajallaan hän toimii opiskelijoiden edustajana ammattikorkeakoulun korkeakouluneuvostossa sekä tietohallinnon ohjausryhmässä. Lisäksi hän on Tampereen Insinööriopiskelijat TIRO ry:n puheenjohtaja ja mukana myös Tampereen Insinöörit ry:n hallituksessa.

Kun vaikuttaminen kiinnostaa, onko tähtäimessä kenties poliittinen ura?

”Ehkä ei. Tämä on pikemminkin tällaista järjestöaktiivisuutta.”

Nuutti Jussila, 18, suoritti kevättalvella 2019 noin kahden ja puolen kuukauden mittaisen harjoittelun Netumilla. Se poiki kesätyöpaikan Netumilta reiluksi kahdeksi kuukaudeksi. Palkaton harjoittelu kuului ohjelmistotuotannon datanomiopintoihin Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa.

Jussila on tehnyt Netumilla yrityksen sisäistä projektia, sovellusta, johon työntekijät jatkossa kirjaavat osaamistaan.

”Ideana on, että kirjauksien perusteella saa automaattisesti CV:n. Voi myös etsiä helposti, kuka osaa mitäkin, missä projekteissa on tehnyt hommia ja kuinka kauan”, Jussila kertoo.

Kesätyössä Jussila kertoo oppineensa käyttämään esimerkiksi sovelluskehitysympäristöä ja tietokantaeditoria. Hän on myös oppinut yhtä uutta ohjelmointikieltä. Työ on ollut luonteeltaan itsenäistä, joskin myös apua on ollut tarjolla.

”Työilmapiiri on tosi hyvä, ja työkaverit ovat auttavaisia. Yksi ohjaaja on auttanut ohjelmoinnissa ja tullut joka päivä kyselemään, onko mitään ongelmia”, Jussila kiittelee.

Hän on pitkän linjan tietokoneharrastaja, ja on nuoresta pitäen auttanut perhettään tietokoneongelmissa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa veljensä kanssa seinäkiipeilyä. Siinä kiinnostaa sama asia kuin ohjelmoinnissa: ongelmanratkaisu.

”Täytyy miettiä, mitä liikkeitä pitää tehdä, jotta pääsee ylös asti.”

Jussilan työparina projektissa on työskennellyt tietotekniikan opiskelija Konsta Jurvanen, 20. Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella opiskeleva Jurvanen sai kesätyöpaikan oma-aloitteisuuden ja suhteiden avulla.

”Isäni tapasi kertausharjoituksissa yhden Netumin työntekijän ja sai puhelinnumeron. Soittelin hänelle ja lähetin sähköpostia sovelluskehityspuolen johtajalle. Niin sain kutsun työhaastatteluun, jonka perusteella sain työpaikan”, Jurvanen kertoo.

Reilun kahden kuukauden pesti Netumilla on hänelle ensimmäinen oman alan kesätyö. Aiemmin hän on tehnyt kesäisin ruohonleikkuuhommia.

Vuoden tietotekniikkaa opiskellut Jurvanen ei ole itse oppinut tietokonenörtti. Hän kertoo perehtyneensä alaan kunnolla vasta yliopistossa.

”Aiemmin minua kiinnosti lähinnä sovellusten ja pelien toiminta, sekä digitaalitekniikka.”

Opinnoissaan hän oli ehtinyt perehtyä lähinnä ohjelmointiin, joten kesätyö Netumilla on tuonut paljon uutta oppia.

Kesätyössä hän on tykännyt ongelmien ratkomisesta yhdessä työparin kanssa.

”Käyttöliittymien rakentelu on mukavaa hommaa. Kivaa on ollut sekin, että olen päässyt mukaan tilannekatsaus-palavereihin vaikuttamaan projektin suunnitteluun ja ideointiin”, Jurvanen lisää.

Vapaa-ajallaan hän lenkkeilee sekä pelaa konsoli- ja mobiilipelejä. Ennen yliopisto-opintojen alkua hän ehtii vielä lomailla pari viikkoa.

 

Kuva. Jenni Tammenmaa (vas.), Nuutti Jussila ja Konsta Jurvanen ponnistivat erilaisista taustoista kesätöihin Netumille.